Referenties

RAVEEL 4 YOU! (koperkwintet)

2021

In opdracht van het gemeentebestuur van Zulte, componeert Bart Van Kerchove 'RAVEEL 4 YOU' voor koperkwintet. De muziek wordt uitgevoerd op de Feestelijke Zitting (10/07/21) ter gelegenheid van 100 jaar Raveel, door het koperkwintet 'Il Clarino Brass'

Stad Oostende maakt rond 'RAVEEL 4 YOU!' een promo-film ter ere van Roger Raveel: de muziek gaat de dialoog aan met werken van Raveel in Oostende. Bovendien wordt het werk op de 100ste verjaardag zelf (15/07/21) maar liefst 4 keer uitgevoerd in het Koningspark, eveneens door het koperkwintet 'Il Clarino Brass'.

 

 

'RAVEELIANA' in Oostende

2021

Ook Stad Oostende laat het Raveeljaar niet onopgemerkt voorbijgaan en opnieuw mag 'Raveeliana' daarin een rol spelen. Bart Van Kerchove en An Hoorelbeke spelen 'Raveeliana' deze keer in Mu.ZEE, omringd door de daar tentoongestelde werken van Raveel.

 

 

 

'RAVEELIANA' luidt het Raveeljaar in!

2021

In opdracht van het gemeentebestuur van Zulte componeert Bart Van Kerchove het 4-handige pianowerk 'Raveeliana', om het Raveeljaar in te luiden. Bart Van Kerchove en An Hoorelbeke brengen 'Raveeliana' vanuit het Roger Raveel Museum aangevuld met beelden van het werk van Raveel in het Machelse straatbeeld en dit door de ogen van Alex Colpaert en Willy Nachtergaele.

'Raveeliana' wordt bovendien uitgezonden op Klara op 11/02/21.

 

 

'Kludde' wordt opgenomen in 'No(w) Piano' van MATRIX

2020

'Kludde', voor piano solo, verschijnt in de bundel 'No(w) Piano' van MATRIX (Centrum voor Nieuwe Muziek). Met 'No(w) Piano' biedt MATRIX 'een divers palet van pianocomposities, gesprokkeld uit het Belgische nieuwe muzieklandschap'. Zie www.matrix-new-music.be 

Recensie in Nederlands vaktijdschrift 'De Klarinet' (3)

2019

In de mei-juni editie van het Nederlandse vaktijdschrift 'De Klarinet' kreeg de 'Sinfonietta for Clarinets' een uitvoerige bespreking. Klik op de afbeelding om het artikel te lezen. 

'Lucy's Footprints' geselecteerd voor Fingerprints#3

2019

'Lucy's Footprints', een werk voor altviool, marimba en piano, werd geselecteerd voor Fingerprints #3, een CD met 'werk van 21 hedendaagse Vlaamse componisten, die hun vingerafdruk achterlaten op de actuele klassieke muziek in Vlaanderen en Brussel'. Voor Bart Van Kerchove was dit de 2de maal dat hij werd geselecteerd voor een Fingerprints-productie (zie 'Birfurcation Point' voor Fingerprints #2). Fingerprints is een initiatief van Klara, ComAV en Flanders Arts Insitute. 'Lucy's Footprints' werd uitgevoerd en opgenomen door Amaryllis Bartholomeus (altviool), Adilia Yip (marimba), en Kiyotaka Izumi (piano), en werd op Klara uitgezonden op 25 mei en 11 juli 2019.

 

Ensor herdenking Oostende

2019

Voor de herdenking van de 70ste verjaardag van het overlijden van James Ensor in Oostende, schreef Bart Van Kerchove 'Masques et squelettes' voor dwarsfluit en piano, en 'Hareng Saur', een lied voor mezzo-sopraan en piano, op tekst van Dirk Ooms. De werken werden uitgevoerd door Annelies Langenaekens (dwarsfluit) en Mieke Goetghebeur (mezzo-sopraan) op 13 april 2019.

'Nachtstück' door JOWest

2019

Op vraag van Dirk Lievens, dirigent van JOWest (JeugdOrkest West-Vlaanderen) bewerkt Bart Van Kerchove zijn 'Nachtstück' (oorspronkelijk voor strijkkwartet) voor strijkorkest. JOWest speelde het werk een 6-tal keer op hun Tour 2019.

De Klarinet - Consolation

Recensie in vaktijdschrift 'De Klarinet' (2)

1ste Prijs Concurso Fidelio

1ste Prijs compositiewedstrijd 'Concurso Fidelio'

2016

In december 2016 won Bart Van Kerchove de 1ste Prijs op de Internationale Compositiewedstrijd voor Piano 'Concurso Fidelio' (Madrid), met 'Notes Lydiennes pour la main droite et les touches blanches'. 

Fingerprints

'B'ifurcation Point' geselecteerd voor Fingerprints#2

2016

'B'ifurcation Point voor piano solo, wordt geselecteerd voor Fingerprints #2, een CD met 'werk van 23 hedendaagse Vlaamse componisten, die hun vingerafdruk achterlaten op de actuele klassieke muziek in Vlaanderen en Brussel'. Een productie van Klara, ComAV en Flanders Arts Insitute. 'B'ifurcation Point werd opgenomen door pianiste Dorenda Notermans, en uitgezonden op Klara op 11 juli 2016.

De Klarinet

Recensie in vaktijdschrift 'De Klarinet' (1)

2015

Recensie over de bundels 'Five Pieces for Clarinet and Piano' en 'Names 4 Clarinet' in het tijdschrift 'De Klarinet' (Zwolle, Nederland).
jaargang 17, september/oktober 2015
www.deklarinet.com

EGG

EGG

2015

Op vraag van Joop Verzele, burgemeester van Kruishoutem (Kruisem), componeerde Bart Van Kerchove het werk 'EGG', voor gemengd ensemble (10 muzikanten), ter gelegenheid van 50 jaar Kunstonderwijs in Kruishoutem. Kruishoutem (Kruisem) als 'Eierstad' verklaart de keuze voor de titel van het werk. EGG staat tevens voor een 3-noten-motief, dat heel de compositie domineert.

Kasia

2008

Bart Van Kerchove componeerde de muziek bij de kortfilm 'Kasia' (2008). 'Kasia' haalde de Officiële Selectie van het Filmfestival van Cannes (2009 - Kortfilm) en viel meermaals in de prijzen op internationale filmfestivals, waaronder Abu Dhabi.

 

 

 
Le Petit Prince

Toneelmuziek voor 'Le petit Prince'

2005-2006

Bart Van Kerchove schreef de toneelmuziek voor 'Le petit Prince', een co-productie van de Opéra Royal de Wallonie en het Théâtre Arlequin (Luik)n voor het seizoen 2005-2006. Deze productie werd 13 keer opgevoerd. 

Miniaturen voor Archipel

MINIATUREN voor ARCHIPEL

2000

Op vraag van altviolist Kris Matthynssens en cellist Pieter Stas, leden van het Goeyvaerts Strijktrio, componeerde Bart Van Kerchove 'Oratio Brevis', voor de CD 'Miniaturen voor Archipel'. Die CD brengt verschillende miniaturen samen van 25 Vlaamse Hedendaagse Componisten.