Bio

Bart Van Kerchove (°1976) zet zijn eerste muzikale stappen aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Lokeren.
Hij volgt er piano in de klas van Lieve Saerens.
Van bij het begin improviseert hij eigen muziek, en noteert hij zijn eerste kleine stukken voor piano solo, zoals “De Arend” (1989).
Hij wordt laureaat van verschillende nationale pianowedstrijden zoals de Cantabile-pianowedstrijd en Axion-classics.

Daarna studeert hij verder aan de Hogeschool Gent, Departement Conservatorium, waar hij in 1999 het Meester-diploma Piano in de klas van Johan Duijck behaalt, met grootste onderscheiding.
Tijdens zijn pianostudies blijft hij de cursus Compositie volgen als nevenvak.

Om zich nadien verder te bekwamen in de compositie volgt hij lessen Compositie en Instrumentatie bij Jan Van Landeghem, aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel.

Sinds 2000 is hij leraar Piano en Begeleidingspraktijk aan het Stedelijk Conservatorium te Oostende, en sinds 2003 is hij pianobegeleider aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Deinze.
Hij wordt sinds 2011 gevraagd als pianobegeleider van de jaarlijkse VLAMO-wedstrijd.

In 2000 wordt zijn “Oratio brevis” opgenomen op de CD “Miniaturen voor Archipel”, met muziek van 25 Vlaamse hedendaagse componisten.
Hij heeft de toneelmuziek gecomponeerd voor de productie “Le Petit Prince” van het Théâtre Arlequin in Luik (seizoenen 2005-2006 en 2006-2007), en heeft de muziek geschreven voor de muziektheater-voorstellingen “Het verhaal van de soldaat” (2004, 40 publieke voorstellingen) en “De verjaardag van de Infante” (2007), telkens door het Aram ensemble en Mong Rosseel.
In 2008 schrijft hij de muziek bij “Kasia” van Elisabet Lladó, een kortfilm die geselecteerd werd voor het Festival van Cannes, en diverse prijzen won op verschillende filmfestivals (Abu Dhabi, Alès, Cineposible).
In opdracht van het AcademieOrkest Deinze schrijft hij in 2009 het orkestwerk 'La calma de la mar'.

In 2010 neemt  hij een CD op met pianowerken van Norbert Goddaer ('The Age of the horizon'), in het auditorium van Piano's MAENE in Ruiselede.

Het merendeel van zijn composities is bedoeld voor leerlingen uit het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO). Een deel daarvan is uitgegeven bij Goldenrivermusic.
Voor piano zijn de meest succesrijke titels: 'Pirate of the North Sea' (2008) en de bundel 'Pianoschurken' (2011)
Voor hoorn en piano zijn dat 'Eenhoorn' en 'Neushoorn' (2011).

Sedert 2012 geeft Bart Van Kerchove zijn werk uit in eigen beheer (Yellow Music Editions).
Naast zijn nieuwste bundels voor piano, 'Kruis#tocht in Pyjama' (2012), (waarin de pianoleerling op een ludieke manier door alle toonaarden met kruisen geloodst wordt) en 'Er is een MOL onder ons!' (2013) (de toonaarden met mollen), is er recent werk voor trombone en piano, en trompet en piano. 
Ook voor (mezzo-)sopraan en piano heeft hij nieuwe titels, waaronder 'Sprookje' (2011) en '2 Boutens-liederen' (2012).

Samen met pianiste An Hoorelbeke vormt hij sinds 1998 niet alleen een pianoduo. Ze gaan ook samen door het leven en wonen met hun twee kinderen Jan en Felix in Machelen-aan-de-Leie.